Monestir de Sant Llorenç de Sous, o del Mont
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Albanyà següent >

< monestirs imprescindibles... >

El monestir era conegut a l'edat mitjana com Sant Llorenç del Mont. La primera notícia que fa referència a la seva església és en un diploma de Carles el Calb concedit a Sant Aniol d'Aguja, l'any 871. L'església passà per diverses mans fins la mitra de Girona. L'any 1002 el papa Silvestre II concedí a Odó, bisbe de Girona, una butlla confirmant els seus béns, entre els quals apareix la cel·la de Sant Llorenç.

Sant Llorenç de Sous

L'església Sant Llorenç de Sous

El presbiteri

Desvinculant-se de Sant Aniol i del bisbat de Girona, des del 1003, el monestir de Sant Llorenç, regit per la regla de sant Benet, començà a participar en la política del comtat de Besalú, amb el seu abat Abbo.

Exterior de la capçalera

Galeria del claustre

El claustre

El 1322 la situació del monestir era de prosperitat, segons consta en una visita d'aquell any. Tanmateix, el segle XV començà la crisi i decadència del cenobi, en part pels terratrèmols que l'afectaren entre els anys 1427 i 1429, que van tocar l'església i motivaren el trasllat de l'altar major al claustre. L'any 1438 només hi havia dos monjos.

L'any 1592 el cenobi es va vincular a Sant Pere de Besalú. Fou habilitada una nova església a l'antiga sala capitular que fou atesa a partir de l'exclaustració pels capellans de la Mare de Déu del Mont.

Capitell de Sant Llorenç de Sous
Museu d'Art de Girona