Priorat de Sant Nicolau de Calabuig

Sanctae Crucis Sancti Nicolai Calepodium / Calapodii

(Bàscara, Alt Empordà)

Sant Nicolau de Calabuig

El priorat de Sant Nicolau de Calabuig figura esmentat en una butlla del papa Urbà II de l’any 1097 que confirmava els dominis de Sant Esteve de Banyoles entre els que es troba aquest lloc de Calabuig i s’esmenta la seva església dedicada a la Santa Creu i Sant Nicolau.

El Mas Pagès

En els segles següents hi consta només amb l’advocació de Sant Nicolau. El 1618 ja no hi havia comunitat tot i conservar-se el títol de prior que ostentava un monjo de Banyoles. Francesc Montsalvatge esmenta l’existència, al segle XVII, d’una comunitat de canonges agustinians en aquest lloc. No hi ha restes visibles del priorat, que es troben integrades als edificis de Can Pagès.

El Mas Pagès
Àpoca en la que intervé fra Gaspar de Montagut,