Cel·la de Sant Tomàs del Pení

Sancti Thomae in monte Pinni / Pinnini / Sant Sebastià de Cadaqués / Sant Basili

(Cadaqués ? / Roses ?, Alt Empordà)

Sant Tomàs del Pení
Sant Tomàs del Pení
Església dita de Sant Basili

Es tractaria de la cel·la monàstica que el 944 figura en un precepte de Lluís d’Ultramar concedit a l’abat Tassi de Sant Pere de Rodes com una possessió d’aquell monestir. Podria ser un dels cenobis fundats o restaurats per l’abat Àtal (veure Magrigul) al segle VIII.

Sant Tomàs del Pení
Sant Tomàs del Pení

El 1091 és qualificada d’abadia en un document, segurament fent referència al seu origen cenobític. La seva localització no sembla segura, s’han proposat les ruïnes de la construcció del Puig Alt (també identificades com l’església de Sant Basili) al terme de Roses, i el lloc de l’actual església de Sant Sebastià (Cadaqués) o algun indret proper, a llevant del mont Pení.

Sant Tomàs del Pení
Sant Tomàs del Pení