Mercedaris

Convent de la Mercè de Castelló d'Empúries. Sant Bartomeu
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Castelló d'Empúries següent >

Alt Empordà

Aquest convent estava situat inicialment extramurs, al nord del recinte i prop del portal de la Mercè, havia estat fundat l’any 1238 pel comte Ponç IV d'Empúries qui va cedir els terrenys necessaris a sant Pere Nolasc qui va encarregar-se de la fundació. Fou un convent relativament important i entre els seus murs es van desenvolupar alguns Capítols Provincials de l’orde. Hom sap que el retaule major d’alabastre, ara perdut, estava dedicat al patró del convent, sant Bartomeu. Possiblement per la insalubritat del lloc hom va pensar en el seu trasllat, però el que ho va desencadenar fou el seu enderroc a causa del perill d’ocupació per les tropes franceses, el 1653.

La Mercè de Castelló d'Empúries
La Mercè

Finalment l’any 1763 es va poder traslladar la comunitat al nou convent aixecat dins de la ciutat, però això no el va deslliurar d’una nova destrucció el 1794, i una altra vegada a causa de la guerra del Francès (1808-14), després d’una reconstrucció molt bàsica, fou exclaustrat temporalment durant el Trienni Liberal i ja definitivament el 1835 amb la desamortització. Es conserven algunes restes del segon convent, amb dues galeries del claustre.

La Mercè