Templers

Comanda de Castelló d'Empúries
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Castelló d'Empúries següent >

Alt Empordà

La primera notícia que fa referència a l’orde del Temple a Castelló es troba en una donació al seu favor efectuada l’any 1168 i on hi consta que en aquell moment els templers ja hi tenien altres propietats. No és fins el 1217 que hi figura una comanda en aquest lloc, que estava situada en l’anomenat Puig de la Cavalleria o Puig de la Milícia. Quan l’orde fou extingit, el 1312, aquesta casa mantenia una economia sanejada. A partir d’aquell moment el lloc va passar a mans dels hospitalers. Cap el 1401 les cases de Castelló i Avinyonet s’havien unit i més endavant també s’hi van afegir les de Sant Llorenç de les Arenes i d’Aiguaviva.

Al segle XVIII la comanda de Castelló es trobava en decadència, ja al segle XIV havia patit greus danys i els edificis que la conformaven van anar degradant-se fins que van resultar afectats durant la guerra dels Segadors i destruïts el 1655 en un setge. Malgrat tot, a finals del segle XVIII es va reedificar però al segle XIX va tornar a patir els efectes de la guerra, aquesta vegada amb la del Francès, mai es va recuperar i el 1825 va morir el darrer comanador, després va passar a mans particulars.

Casal actual en el lloc de la comanda