Priorat de Santa Maria de l'Om

Sanctae Mariae de Ulmo / Holmo / Hom

(Masarac, Alt Empordà)

Santa Maria de l'Om
Santa Maria de l'Om

El priorat s'aixeca en un indret ja habitat en època romana. Santa Maria de l'Om és una de les esglésies que passaren a dependre el 1093 de la canònica de Vilabertran arran d’una donació efectuada pel bisbe de Girona.

Santa Maria de l'Om
Santa Maria de l'Om

La fundació del priorat canonical augustinià sembla que es produí vers el 1139; hom coneix priors d’aquesta canònica des del 1142 fins a mitjan del segle XIV, quan s'extingí la comunitat. Hi ha constància que el 1314 només residien a l'Om quatre clergues seculars amb el seu prior. El priorat fou definitivament suprimit el 1592 pel papa Climent VII, al mateix temps de la secularització de Vilabertran.

Santa Maria de l'Om
Santa Maria de l'Om