Canònica i convent de Sant Domènec de Peralada

Convent de Sant Agustí / El Roser de Peralada

(Peralada, Alt Empordà)

Sant Domènec de Peralada

L’indret on es conserva el claustre de Sant Domènec havia estat ocupat abans dels dominics per altres comunitats, tot i que la informació és confusa, hom ha esmentat una canònica agustiniana establerta en aquest lloc i que seria la responsable de la construcció del claustre, entre els segles XII i XIII.

Aquella canònica es podria haver fundat a la segona meitat del segle XI i hom té constància que la seva església es va consagrar l’any 1123. Pladevall l’ha considerat un monestir femení i també s’ha volgut vincular a Santa Maria de Vilabertran. El claustre no manté la seva configuració inicial i tot fa pensar que fou reconstruït en algun moment, fins i tot existeix la possibilitat que fos transportat fins aquí des d’una altra ubicació. Aquesta canònica hauria estat activa fins la seva dissolució en data indeterminada.

Segons J. Massot, l’any 1541 ja existia un convent dedicat a Sant Agustí, que van deixar el 1578 a causa de la poca vitalitat, aquella renúncia fou formalitzada per fra Gregorio de Ayala, provincial de l’orde dels agustins. Fou llavors que Francesc Dalmau I de Rocabertí va donar la casa als predicadors que van ocupar aquest indret fins la desamortització. El convent és conegut amb el nom de Sant Domènec o El Roser de Peralada. Quan els dominics el van deixar, el lloc fou convertit en hospital i caserna, i també va tenir usos militars en el segle XX, durant la guerra civil. A causa del mal estat de conservació l’edifici conventual es va enderrocar i ara pràcticament només resta dempeus el claustre.