Canonges del Sant Sepulcre

Priorat del Lledó de Valls
< anterior Inici Catalunya Alt Camp Valls següent >

Alt Camp

Una tradició esmenta que es va trobar miraculosament una imatge de la Mare de Déu al bosc d’en Castelló, en un lledoner. Aquella imatge fou portada a l’església parroquial, però miraculosament va tornar al bosc.

En la època de la troballa s'hauria aixecat una capella al costat del lledoner miraculós, les obres de la construcció començaren el 1367. Davant la creixent devoció que despertava la Mare de Déu, el 1376 foren cedits els drets sobre l’ermita del Lledó als canonges del Sant Sepulcre de Santa Anna de Barcelona, d’on passaria a dependre. Més tard, el 1396, es va instaurar un priorat d’aquest orde a la capella. Probablement a causa de les deficiències de la casa per portar endavant el projecte, el 1434 el deixaren, així com la seva custòdia.

El Lledó de Valls
El santuari del Lledó a Valls, on estava situat el priorat

Caputxins de Valls
Mare de Déu del Lledó

El Lledó de Valls
Institut Cartogràfic de Catalunya

A partir d’aquell moment es va fer càrrec del santuari un administrador que va tenir diferències i plets amb Santa Anna de Barcelona relatius als drets del Sant Sepulcre sobre el Lledó, tot i aquesta inestable situació, el santuari va continuar gaudint de la devoció popular.

El 1578 els caputxins van manifestar la seva voluntat d’establir-se a les terres de Tarragona i els fou cedida l’església de la Magdalena de Valls, que no els va agradar a causa de la seva proximitat a la vila. Finalment, el 1579 van establir el seu monestir a l’ermita de Sant Jeroni, un lloc amb moltes mancances, més aviat un ermitori, a causa d’això, el bisbe de Tarragona els va proposar d’anar al santuari del Lledó, cosa que fou acceptada i formalitzada el 1586 amb Santa Anna de Barcelona, reservant-se aquests darrers certs drets sobre el lloc.

Santa Anna
Santa Anna de Barcelona d'on depenia el priorat