Priorat del Sant Sepulcre d'Olèrdola

Priorat de la Tallada

(Olèrdola, Alt Penedès)

Sant Sepulcre d'Olèrdola

Aquesta església situada a la Tallada, fou la seu d’un priorat de canonges del Sant Sepulcre. El lloc és conegut amb aquesta advocació en una donació efectuada l’any 1058 i la seva fundació s’hauria efectuat poc abans.

Esquema de la planta de l'església

La primera referència a l’existència del priorat depenent de Santa Anna de Barcelona és del 1175, quan Pere de Llavaneres, el comanador de Santa Anna, era al mateix temps prior de la casa d’Olèrdola. El 1287 la capella i la finca foren venudes al monestir de Sant Cugat del Vallès, però més tard va tornar als canonges. Al segle XV era una simple capella. El seu interior es va veure alterat al segle XVII, tot i així l'any 1954 s'hi descobriren unes valuoses pintures murals encara conservades in situ. Es tracta d’una de les poques esglésies de planta circular, amb un absis a llevant.