Convent de Sant Ramon de Penyafort

Castell-Convent de Penyafort / Sant Ramon del Penedès

(Santa Margarida i els Monjos, Alt Penedès)

Sant Ramon de Penyafort

Aquest convent es va establir en el lloc de l'antic casal fortificat o castell de Penyafort, amb una torre rodona i llenços de murs medievals. Era el casal dels senyors de Penyafort i segons la tradició aquí hi va néixer el famós eclesiàstic dominicà Ramon de Penyafort vers l’any 1185.

Consta que el 1405 era mig derruït i que a començament del segle XVII el lloc era propietat dels Espuny; Martí Joan d’Espuny i la seva esposa van cedir el lloc als dominics i fra Pere Joan Guasch va obtenir l’any 1601 l'autorització per a edificar-hi una capella en honor del sant que havia estat canonitzat en aquella època. Al cap de pocs mesos es demanà llicència per aixecar un convent, i l’any 1603 es va inaugurar amb l’arribada dels frares procedents de Santa Caterina de Barcelona.

Els dominics van aixecar una nova església i les dependències conventuals. Fou un establiment amb una comunitat molt reduïda, que va subsistir fins l'exclaustració. Després va passar a mans de diferents particulars, durant la guerra civil fou utilitzat com a presó republicana. Actualment és de propietat pública i en procés de rehabilitació.

Il·lustració de Relación sumaria de la vida, milagros
i actos de la canonización de S. Raymundo de Peñafort