Caputxins

Convent dels Caputxins de Vilafranca del Penedès
< anterior Inici Catalunya Alt Penedès Vilafranca del Penedès següent >

Alt Penedès

El bisbe de Barcelona va autoritzar l’establiment d’un convent caputxí a Vilafranca l’any 1581 i el va dedicar a la Concepció. El seu origen cal cercar-lo en el pare Josep de Rocabertí que amb motiu d’uns sermons a la vila, hom va prendre la iniciativa de cridar els caputxins a establir-se a Vilafranca. Foren adquirits uns terrens prop de la muntanya de Sant Jaume on hi haurien existit des de feia anys uns ermitoris dedicats a Sant Pere i Sant Pau. El 1582 es va posar la primera pedra del convent i els primers caputxins s’establien provisionalment a l’ermita de Sant Pau.

Caputxins de Vilafranca
El convent de Vilafranca en el mapa titulat
(1649)
Institut Cartogràfic de Catalunya

A causa de la insalubritat del lloc, la gran distància amb Vilafranca i les pèssimes condicions en que es trobava el mateix convent, el capítol de 1623 va acordar el seu trasllat a un lloc més idoni. La primera pedra del nou edifici es va posar el 1624 i el 1626 es va dedicar a la Immaculada Concepció. Aquest convent no va durar molts anys; el 1640 fou incendiat i el 1642 reconstruït. El 1822 es va produir una exclaustració temporal, durant la qual el convent fou saquejat, es va reconstruir, però el 1835 fou abandonat definitivament i incendiat, els terrenys van passar a mans municipals i el 1839 s’hi va fer el cementiri.

Sumario geografico y politico de las quatro partes del mundo : en verso endecasylabo. 1795
Del historiador caputxí Ferran Esther de Barcelona (+1809)