Monestir de Casbas
Monasterio de Casbas
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Fundació

El monestir cistercenc de Casbas fou fundat a iniciativa de la comtessa Oria de Pallars, esposa d’Arnau Mir (comte de Pallars Jussà entre 1124 i 1174). Aquesta fundació s’hauria fet amb la complicitat del bisbe d’Osca, Esteve de Sant Martí, que abans havia estat abat de Poblet (1160-1165). S’ha dit que la voluntat d’Oria era la d’utilitzar el monestir com a panteó comtal de la casa de Pallars Jussà, però no és segur. Amb la fundació, l’establiment fou dotat amb béns i drets pel seu manteniment. La mateixa Oria va retirar-se al monestir.

Monestir de Casbas
Monestir de Casbas

Cistercenques

Monestir de Casbas
Monestir de Casbas
Monestir de Casbas
Monestir de Casbas

El Cister

La primera abadessa fou Isabel, documentada des de la fundació fins el 1182. Inicialment no devia estar adscrit a l’orde cistercenc, cosa que es fa l’any 1196 per mitjà d’una butlla papal de Celestí III, que alhora el deslligava de la seu d’Osca i li confirmava els béns.

Monestir de Casbas
Monestir de Casbas
Monestir de Casbas
Monestir de Casbas

Malgrat algunes èpoques de penúria, fou un monestir florent, potser la seva època de màxima esplendor es va desenvolupar entre els segles XVI i XVII. La pràctica totalitat de les seves possessions es van perdre amb la desamortització, però la comunitat va poder continuar habitant el lloc. També va patir els efectes de la guerra Civil, quan es va perdre bona part del mobiliari i imatges. La comunitat va abandonar el monestir el maig de 2004 i posteriorment es va vendre a una fundació privada.

El monestir

L’església es va consagrar el 1208. És la part més antiga del conjunt monàstic i té una àmplia portada de mig punt. Les altres dependències, entre les que destaca un claustre molt desfigurat del segle XIV, són el resultat d’intervencions posteriors.

Monestir de Casbas
Monestir de Casbas

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona es conserva un retaule dedicat a santa Úrsula, que procedeix d'aquest monestir. Es tracta d'una taula on es representa la santa en la seva part central, acompanyada amb dotze escenes de la seva vida. És obra de l'anomenat Segon Mestre de Bierge (cap el 1300).

Monestir de Casbas / MNAC
Taula de Santa Úrsula