Cartoixa de Nuestra Señora de las Fuentes / Cartoixa de Monegros
Cartuja de Nuestra Señora de las Fuentes / Cartuja de Monegros
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Fundació

Es tracta d’un establiment cartoixà fundat el 1507 al sud-oest de Sariñena. Aquesta fundació fou obra dels comtes de Sástago, Blasco de Aragón i Beatriz de Luna, aprofitant el lloc d’una antiga ermita coneguda amb el nom de Virgen de las Fuentes.

No va gaudir mai d’una especial prosperitat, el que va fer que poc després la cartoixa es traslladés a Aula Dei, de Saragossa, fundada el 1563 sota la protecció de l’arquebisbe d’aquella ciutat. La propietat de la cartoixa va passar als carmelitans.

Nuestra Señora de las Fuentes

Cartoixans

Recuperació

En 1589 els cartoixans hi van retornar per poder beneficiar-se d’una herència, aquesta segona fundació fou més fructífera i, després d’un començament força dur, es van poder recuperar i fins i tot iniciar la construcció d’un nou monestir, prop del que tenien.

La construcció de la nova cartoixa es va desenvolupar entre el 1717 i 1777, especialment en els darrers anys. Però amb el segle XIX va venir la decadència, primer es va veure afectada per la Guerra del Francès i poc després per la desamortització, que va fer tancar l’establiment religiós, que es va destinar a usos diversos, com ara de caserna durant la Guerra Civil.

El seu estat de conservació no és el desitjable, amb moltes dependències en curs de ruïna. Són especialment interessants les pintures murals de l’església, obra de Manuel Bayeu.

Enllaç
- Cartoixa de Nuestra Señora de las Fuentes