Cartoixa de Nuestra Señora de las Fuentes

Cartoixa de Monegros / Monegres / Beatae Mariae de Fontibus

(Sariñena, Osca)

Cartoixa de Las Fuentes

Es tracta d'un establiment cartoixà fundat el 1507 al sud-oest de Sariñena. Aquest monestir fou impulsat pels comtes de Sástago, Blasco de Aragón i Beatriz de Luna, aprofitant el lloc d'una antiga ermita coneguda amb el nom de Virgen de las Fuentes. Després de condicionar l'espai pel nou ús, van arribar els primers monjos des de la cartoixa d'Escaladei (Priorat).

Façana de l'església

A causa de la manca de recursos econòmics que va patir en el període fundacional i les característiques poc adients de l'indret, fets que van limitar el seu desenvolupament, els cartoixans van cercar un lloc més favorable. El 1563, i amb el suport de l'arquebisbe de Saragossa, la comunitat es va traslladar prop d'aquesta ciutat, on van fundar la nova cartoixa d'Aula Dei. La propietat de Los Monegros fou venuda als carmelitans l'any 1564. El 1589 els cartoixans van recuperar la possessió, després de litigar amb els carmelites per no perdre el llegat inicial. La situació econòmica va millorar significativament i això va permetre la construcció d'un nou monestir, prop del que tenien anteriorment.

La construcció de la nova cartoixa es va desenvolupar entre el 1717 i 1777, especialment en els darrers anys. El cartoixà Fra Manuel Bayeu (1740-c1809) va formar part d’aquesta comunitat, on va treballar pintant els murs del monestir, a Las Fuentes es conserva una extensa mostra de la seva obra, que va tenir continuïtat en altres llocs, com ara la cartoixa de Valldemossa (Balears). Però amb el segle XIX va venir la decadència, primer es va veure afectada per la guerra del Francès i poc després per la desamortització, que va fer tancar definitivament l’establiment religiós que es va destinar a usos diversos, com ara el de caserna durant la guerra Civil. Després d’anys de cert abandonament, ara és propietat de la Diputación Provincial de Huesca i està en procés de restauració.

Decoració mural de Fra Manuel Bayeu
Autoretrat de Fra Manuel Bayeu