Monestir de San Juan de la Peña
Monasterio de San Juan de la Peña
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Origen

El monestir de San Juan de la Peña té el seu origen en un petit establiment eremític situat en una balma arrecerada. Poc després de l’any 950 (encara que també s’han  proposat altres dates) s’hi va constituir un primer centre monàstic. Per aquell primer cenobi es va construir una petita església de dues naus, encastada a la roca de la balma que l’aixoplugava.

San Juan de la Peña
San Juan de la Peña

San Juan de la Peña
Sala del Concilio, a la planta baixa

San Juan de la Peña
L'església preromànica

Claustre

Pràcticament no hi ha notícies d’aquest lloc fins que a l’època de Sanç III el Gran (que va governar entre el 1004 i 1035) es va impulsar la vida monàstica, que el 1028 va adoptar la regla benedictina. El centre fou dotat de rendes per a la seva subsistència i hi van passar a dependre una llarga sèrie de petits establiments monàstics de les rodalies. El 1071 el monestir va passar a governar-se directament des de Roma (llavors sota el papat d’Alexandre II), que li va confirmar el seus béns alhora que l’enfrontava a la seu de Jaca.

San Juan de la Peña
Decoració mural

Esplendor

Aquesta nova situació va fer que el monestir esdevingués un centre important i poderós. Aquesta riquesa va permetre ampliar les construccions que s’havien revelat insuficients. A causa del reduït espai de que hom disposava, es va optar per ampliar l’edifici afegint una planta sobre els edificis antics. Val a dir que s’han perdut moltes de les edificacions que antigament hi havia. La nova església, sobre l’antiga, que es va ampliar, es va consagrar el 1094. Durant un temps, aquest monestir es va utilitzar de panteó reial. Cap el segle XII (i possiblement el XIII) es va construir el claustre, magnífic conjunt conservat parcialment, que fou executat per diferents tallers. El 1080 li fou donada l'església de Santa Maria de Iguácel, on s'hi va fundar un priorat.

San Juan de la Peña
Panteó de Nobles

San Juan de la Peña
Panteó de Nobles

Decadència

Un seguit de fets van motivar l’inici de la decadència d’aquesta casa. En primer lloc les desavinences amb el poder, i després la relaxació de les costums dins el propi monestir, incloent vendes de patrimoni i abandonament del monestir per part d’alguns dels membres de la comunitat. La situació s’agreujaria amb l’elevat endeutament del monestir i per un fet fortuït: l’incendi que el va afectar el 1375. Aquesta mena d’incident es va tornar a repetir en 1494 i altre cop el 1675. A totes aquestes circumstàncies cal afegir la mateixa naturalesa de l’edifici, sota una roca mal orientada i amb humitats, que obligava a reparacions contínues.

San Juan de la Peña
Panteó de Nobles

San Juan de la Peña
Pati interior

Trasllat

A causa del darrer incendi (1675) el lloc va quedar inhabitable. La comunitat es va veure obligada a traslladar-se als prats que hi ha més enlaire i condicionar un nou edifici, aquest trasllat es va formalitzar el 1682. La desamortització de 1835 va acabar definitivament amb la vida monàstica.

San Juan de la Peña
Capçalera romànica

San Juan de la Peña
El presbiteri

Els edificis

De l’antic monestir cal esmentar a la planta baixa, la sala “del Concili” i la primitiva església pre-romànica, amb restes de decoració mural amb escenes de la vida dels sants Cosme i Damià.

San Juan de la Peña
Porta del claustre

San Juan de la Peña
Claustre

A la planta superior hi ha un pati, amb el Panteó de Nobles, envoltat de dependències menors. Al fons es troba l’església de nau única i tres absis. A l’altre costat es troba el claustre envoltat de diverses capelles. També es conserva el Panteó Reial, d’època neoclàssica.

Una mica més amunt es troba el monestir nou, un grandiós edifici del segle XVII ara restaurat i rehabilitat. Una part s’utilitza com hotel.

San Juan de la Peña
La visitació