Comanda de Montsó
Encomienda de Monzón
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Montsó

A conseqüència del testament d’Alfons I el Bataller (mort el 1134) que entre altres havia deixat com a beneficiaris a l’orde del Temple, es van reunir a Girona (1143) diversos representants d'aquest orde amb el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV on van convenir la donació al Temple, entre altres béns, del castell de Montsó, que havia estat conquerit a l'Islam el 1089. Aquest llegat fou confirmat pel papa Adrià IV el 1156.

Castell de Montsó
Castell de Montsó

Templers

La comanda templera

Tot i que els templers van fer-se càrrec del lloc, la comanda no es degué constituir fins 1175-1178, quan hom troba ja el nom de Ramon de Cubells, comanador de Montsó, en un document. La comanda de Montsó va anar acumulant drets i béns, i va aconseguir una notable vitalitat. Fins i tot, Montsó va acollir uns anys de la seva infantesa a Jaume I, on fou educat pel mestre Guillem de Mont-rodon. Tot va acabar amb el procés i supressió de l’orde. Les possessions templeres es van prendre per la força i Montsó fou un dels seus darrers reductes, però finalment va capitular a mitjan de 1309. El darrer comanador templer de Montsó fou Berenguer de Bellvís.

Castell de Montsó
Castell de Montsó

Castell de Montsó
Castell de Montsó
Castell de Montsó
Castell de Montsó

L'orde de l'Hospital

També aquesta casa es va lliurar als hospitalers; Montsó va passar a dependre de la castellania d’Amposta. La comanda hospitalera va caure en decadència però va perdurar fins el segle XVIII.

Els conflictes bèl·lics

El castell de Montsó fou protagonista en les guerres que tingueren aquest lloc com escenari. Pres el 1642, en la guerra dels Segadors, per l’exèrcit franco-català i el 1642 per les tropes castellanes. També l’afectaren les guerres de Successió (1705, 1711) del Francès, quan fou ocupat pels francesos el 1808 (el castell s’utilitzaria de presó) i recuperat pels espanyols el 1814.

Castell de Montsó
Castell de Montsó