Cartoixa de la Inmaculada Concepción. Cartuja Baja
< anterior Inici Espanya Aragó Saragossa següent >

Saragossa

La cartoixa de la Inmaculada Concepción o Cartuja Baja fou fundada a iniciativa d’Alonso de Funes y de Villalpando i la seva esposa Jerónima Zaporta, segons un testament signat el 1629. El 1630 va morir el fundador i el 1634 la seva vídua i els cartoixans van formalitzar aquella fundació. L’establiment inicial es va fer a Alcanyís el 1639, però a causa de la guerra dels Segadors els cartoixans van abandonar el lloc poc després.

Cartuja Baja
Porteria de la Cartuja Baja

Cartoixans

Cartuja Baja
Església

Cartuja Baja
Església

Les relacions entre la vídua i els cartoixans no foren cordials arran de la dilació en formalitzar la fundació en el nou lloc triat, prop de Saragossa. Finalment un ultimàtum de la fundadora va fer que immediatament després de la seva mort els cartoixans es veiessin obligats a començar les obres per no perdre el llegat. Aquestes obres es van allargar en el temps i no fou fins el 1674 que hi van arribar els primers membres de la comunitat. L’església es va aixecar entre el 1700 i 1718, però mitjan segle XVIII encara no havien acabat de completar la construcció de la gran cartoixa projectada.

Cartuja Baja
Cartuja Baja

El 1808, amb la guerra del Francès, la comunitat es va dispersar i el lloc fou saquejat. Més endavant van patir una nova exclaustració amb motiu del Trienni Liberal (1820-23) i finalment el 1835 el lloc fou abandonat definitivament a causa de la desamortització. Els edificis de la cartoixa foren venuts a diferents propietaris i el lloc es va colonitzar obrint carrers, adaptant les cel·les com a habitatges i formant un nucli de població conegut com Cartuja Baja.

Cartuja Baja
L'església des del claustre gran