Monestir de Santa Creu de la Serós

Santa Cruz de la Serós / Santa María de la Serós / Sororibus de Sancta Cruce / San Ginés

(Santa Cruz de la Serós / Jaca, Osca)

Santa Creu de la Serós

El monestir de benedictines de Santa Creu de la Serós hauria estat fundat per Sanç II de Pamplona (comte d'Aragó, 970-994) qui juntament amb la seva esposa Urraca de Castella el va dotar amb un ric patrimoni l'any 992. De primer estaria dedicat a Santa Maria, però més endavant va canviar la seva advocació per la de Santa Creu, el mot Serós seria el resultat de l'evolució del nom original de Santa Cruz de les Sorores.

S'ha pensat que el primitiu monestir femení estaria situat al mateix indret que Sant Joan de la Penya i que a mitjan segle XI es traslladaria a un nou lloc. Sigui com sigui, l'impuls que va rellançar el monestir fou donat pel net de Sanç II, Ramir I (rei d'Aragó, 1035-1063) qui a mitjan segle XI va lliurar més béns a la comunitat de monges en un acte que també s'ha considerat com el de la seva fundació (refundació o trasllat). El 1061 hi va professar Urraca, filla de Ramir I, segons un document en el qual també consta que es tractava d'una comunitat de monges benedictines que mantenien certa dependència de Sant Joan de la Penya. Més endavant també hi professarien dues filles més de Ramir I: Teresa i Sança (aquesta cap el 1070).

Sança era vídua d'Ermengol III d'Urgell (mort el 1066) i gràcies a la seva condició va poder influir a favor de la casa on va desenvolupar tasques d'administració de les propietats. En aquesta època hauria arribat al monestir un evangeliari magníficament enquadernat on consta el nom de la reina Felícia de Roucy (morta el 1085) esposa de Sanç I d'Aragó (rei d'Aragó 1076-1094) les cobertes del qual hi ha constància que encara es conservaven a Jaca el 1802, però després de passar a mans de diversos col·leccionistes, ara són al Metropolitan Museum de Nova York. A més es va ampliar considerablement el patrimoni amb el lliurament de diverses viles que hi van passar a dependre.

Portada de ponent
Timpà de la portada occidental amb un crismó entre lleons

La bona situació econòmica a finals del segle XI va permetre a la comunitat portar a terme importants obres de construcció en el monestir. El 1097 moria la comtessa Sança, per la que es va construir (potser encarregat per ella mateixa) un magnífic sepulcre que fou instal·lat a l'església monàstica i que ara es pot veure al nou monestir de Jaca. Els monarques aragonesos (Pere I, Ramir II...) van continuar enriquint la casa, que a la darreria del segle XII s'havia convertit en un centre de poder rellevant.

El 1555 una butlla papal va autoritzar el trasllat de la comunitat a la ciutat de Jaca, on va passar a ocupar una antiga església dedicada a San Ginés i on encara es manté la comunitat de benedictines, el 1622 també es va traslladar el sepulcre de la comtessa Sança i les restes de les seves germanes, Urraca i Teresa. Del monestir només es conserva en l'actualitat l'església, de la resta de dependències monàstiques no en queda res. Es tracta d'una església de nau única a la qual es van afegir dues capelles laterals a manera de creuer. Té dues portades, una lateral i la segona, més completa, als peus de la nau. Sobre una de les capelles laterals s'aixeca un poderós campanar, que dona una fisonomia característica a l'edifici. Com a curiositat cal esmentar la cambra que es troba sobre l'encreuament de la nau i el fals transsepte.

Esquema de la planta de l'església
Portada occidental