Monestir de Sant Bartomeu d'Inca

Santa Magdalena del Puig d'Inca

(Inca, Part Forana, Mallorca, Illes Balears)

Sant Bartomeu d'Inca

Poc després de la conquesta de Mallorca, l’any 1229, es va bastir una capella al Puig d’Inca dedicada a la Magdalena. En aquest lloc hi va arribar el 1491 una comunitat de clarisses per fundar el segon monestir d’aquest orde a l’illa, més endavant aquelles monges es van traslladar a Palma, passant abans per Esporles, on seria coneguda amb el nom de la Puríssima Concepció de l’Olivar.

L’any 1530, el lloc que havien abandonat les clarisses fou ofert a les jerònimes de Santa Elisabet de Palma amb la finalitat de fundar un nou monestir aprofitant les estructures conventuals anteriors, també aquell any hi va arribar la primera comunitat procedent del monestir de Palma. Els problemes que havien tingut les clarisses i que van aconsellar l'abandonament del lloc, es van repetir una altra vegada i la nova comunitat es va desplaçar a un lloc més adient, ocupant l’antiga església de Sant Bartomeu, anteriorment parròquia d’Inca.

Malgrat el suport que arribava de Ciutat, la comunitat va tenir una vida precària i la construcció del monestir es va allargar molt de temps. Malgrat aquells inconvenients, la casa jerònima encara es manté activa i conserva el seu valuós patrimoni històric molt lligat a les ocupants i la seva història. Una figura destacada d’aquesta casa és sor Clara Andreu, venerada a l’església. El 2015 la comunitat de Santa Elisabet de Palma, casa mare d’aquesta, es va desplaçar i unir amb la de Sant Bartomeu.

Interior de l'església i retaule major (1730)
Sant Crist de la Sang (s XIV)