Monestirs de les
Comanda hospitalera de Mallorca
< anterior Inici Espanya

Ciutat de Mallorca / Palma

següent  >

Mallorca: Ciutat / Palma

Malgrat que els hospitalers no van participar directament a la conquesta de Mallorca, des de la castellania d’Amposta (Montsià) es va demanar la cessió de béns a l’orde de l’Hospital i gràcies a això van aconseguir un terreny a les drassanes de Palma per aixecar un hospital, a més d’altres béns. Amb aquest patrimoni van aconseguir l’establiment d’una comanda amb seu a l’hospital de les drassanes on van aixecar una capella dedicada a sant Joan. Amb la supressió de l’orde del Temple, els hospitalers van aconseguir bona part dels béns del Temple malgrat l’oposició de Sanç I de Mallorca que també va fer-se amb una part d’aquell patrimoni. Entre les possessions que van anar a mans de l’Hospital hi destaquen, entre altres, el castell del Temple de Palma i el lloc de Pollença. Després d’aquell repartiment, la capella de Sant Joan de Mar fou assignada al priorat que es va establir a Pollença, mentre que la gestió de la comanda de Mallorca va passar al castell del Temple, a Ciutat. Es conserva la capella de Sant Joan de la Mar tot i que la construcció actual és de la segona meitat del segle XVIII.

Sant Joan de la Mar
Capella de Sant Joan de la Mar