Monestirs de les
Comanda del Temple de Mallorca
< anterior Inici Espanya

Ciutat de Mallorca / Palma

següent  >

Mallorca: Ciutat / Palma

Gràcies a haver participat en la conquesta de Mallorca, els templers van aconseguir diversos béns a l’illa, el 1230 Jaume I els lliurava el castell conegut com almudaina dels jueus o de Gumara un recinte defensiu adossat a la muralla que protegia la ciutat pel sector de la porta del Camp, des d’aleshores el lloc fou conegut com castell del Temple. En aquest indret és on hi van establir una comanda, la seva situació i característiques permetia defensar la ciutat i també servia de lloc d’administració dels altres béns que el templers tenien a Mallorca, entre els que destacava la pràctica totalitat del domini de Pollença. Aquesta comanda s’organitzà des del mateix 1230 i fou una de les més riques de la Corona d’Aragó.

Temple
Torres del castell del Temple

Templers

Temple
Portal de la casa del Temple
Temple
Escut de la casa del Temple

El castell del Temple de Palma era una construcció defensiva d’origen islàmic, del segle XII, un recinte murallat protegit amb torres, amb una porta que donava a la ciutat. Dins d’aquest espai el templers hi van aixecar una capella, que encara es conserva bé que molt modificada. El conjunt va passar a mans dels hospitalers després de la supressió del Temple, fou la seu de la comanda de l’Hospital. El conjunt es va conservar fins la desamortització quan va anar a mans particulars i es va desfigurar. Encara es conserva l’estructura de les torres interiors i la capella renovada. D’aquest lloc hi procedeix el Retaule de sant Bernat, ara al Museu de Mallorca.

Temple

Temple