Castella i Lleó
Monestir de Santa María de Bugedo de Candepajares (Bujedo)
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Burgos següent >

Burgos

Aquest monestir fou fundat per Sancha Díaz de Frías el 1168, moment en que va efectuar la donació d’unes finques que tenia en aquest lloc. Aquesta data de fundació és discutida i existeixen altres versions que situen l’inici de l’activitat monàstica entre el 1162 i 1172. El cert és que la donació es va fer a favor del monestir premostratenc de San Cristóbal d’Ibeas (ara pràcticament desaparegut) que s’havia d’encarregar de portar a bon terme la iniciativa.

Santa María de Bugedo
Pati del monestir de Santa María de Bugedo

Premonstratencs

Porxo de l'entrada
Torre adossada a l'església

Inicialment es tractava d’un monestir doble, amb canonges i canongesses, però el 1175 la branca femenina es va traslladar a un establiment proper a Quintanilla, on fundaren un nou monestir, del que ara pràcticament no en queda res. Mai va ser un monestir d’importància, en els anys següents a la fundació la casa va ser beneficiària de donacions en forma de béns i privilegis amb la finalitat de facilitar el seu desenvolupament. En el segle XIV hi ha constància de la seva profunda decadència, tot i això el 1565 Felip II li atorgà el títol de monestir reial.

Façana de l'església

Cor de l'església

Mai es va recuperar i a finals del segle XVIII l’establiment fou ocupat per les tropes franceses que van malmetre les seves dependències. Les coses es van agreujar a començament del segle XIX, amb les diferents exclaustracions temporals i la definitiva el 1835.

Capitells de l'església

El 1844 es van subhastar les propietats. Els edificis monàstics van passar per mans diverses i es va construir una línia de ferrocarril al mateix costat. El 1891 va passar als germans de La Salle, congregació que encara és la propietària i hi té una residència pels germans d’edat avançada.

Claustre (segle XVII)

Volta de l'escala