Monestir de Santa María de Herrera

Sancte Marie de Ferrera

(Miranda de Ebro, Burgos)

Santa María de Herrera

Tradicionalment s'admet que l'origen del monestir de Santa María de Herrera cal cercar-lo prop de Villafranca Montes de Oca (Burgos) on, des del segle XII, hi havia un establiment monàstic i hospital conegut com a Valdefuentes (Arlanzón). El 1169, el rei Alfons VIII de Castella va concedir a la comunitat de Valdefuentes uns terrenys a Sajazarra (La Rioja) i el 1171 es va efectuar el trasllat a aquest nou indret.

El mateix prior de Valdefuentes es va convertir en abat de la nova casa de Saja, adoptant els costums cistercencs gràcies a la intervenció del monestir de Santa María de Veruela (Saragossa). El 1172, Saja va rebre, entre altres propietats, uns terrenys a Herrera, el que motivaria que, entre els anys 1180 i 1190, es traslladés a aquell indret, un lloc que tindria antecedents eremítics i també en alguna casa monàstica, com ara el priorat de San Martín de Ferrera. El primer abat d’aquest establiment fou Guillermo de Saja (1171-1193), que ja hauria exercit aquest càrrec al primer lloc de Valdefuentes. L’abat d’Herrera va aconseguir del papa Innocenci IV (1245) que el monestir estigués sota la seva protecció i li confirmés els seus béns.

També van aconseguir de la corona que aquesta tutelés l'establiment (1375). Immediatament després del trasllat, es van posar a la venda les propietats de Valdefuentes per a poder aixecar el nou monestir. En el decurs dels segles següents es van anar completant i refent les construccions, particularment durant els segles XVI, XVII i XVIII. Ja al segle XIX, el monestir va patir els efectes de la guerra del Francès (1808), quan els monjos el van haver d'abandonar mentre el lloc era saquejat. Va perdurar fins a la desamortització i des del 1923 està ocupat per una comunitat camaldulesa.

Filiació d'Herrera