Castella i Lleó
Monestir de San Salvador de Carracedo / Santa María de Carracedo
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

Malgrat que existeixen diverses opinions, hom considera que aquest monestir fou fundat l’any 990 i que en aquella operació hi va participar activament el rei Bermudo II de Lleó, que va donar el lloc de Carracedo per poder aixecar el nou monestir, va posar la comunitat sota la regla de Sant Benet, alhora que el dotava econòmicament amb la finalitat de garantir la seva subsistència. Inicialment el lloc era conegut com San Salvador de Carracedo. En aquella època la comarca del Bierzo era lloc de refugi de molts monjos que fugien dels seus monestirs situats en llocs més exposats a les ràtzies islàmiques que assolaven les terres de Lleó i que van patir la seva destrucció. Un d’aquests monjos era Sampiro, que tenia una forta vinculació personal amb el rei i la cort.

Carracedo
Monestir de Carracedo

Carracedo
El claustre i l'església
Filiació de Carracedo

Abadia de Cîteaux (Costa-d'Or)
Monestir de Carracedo / 1203
Monestir de Villanueva de Oscos (Astúries) / 1203
Monestir de Belmonte (Astúries) / 1206
Monestir de Penamaior (Lugo) / 1225
San Martín de Castañeda (Zamora) / 1245

Seguidament aquella dotació inicial es va ampliar amb noves donacions al seu favor en forma de finques i també va fer-se amb el monestir de (San Salvador de Covas) (995). Aquest petit monestir havia estat fundat per Abregón Ioannes cap el 990, també a instàncies de Bermudo II. Potser a causa d’una ràtzia de l’islam o potser per la pacificació del territori, que va fer retornar els monjos als seus monestirs originaris, el cert és que Carracedo va entrar en forta decadència, fins el punt que deixa d’esmentar-se a mitjan del segle XI. El més probable que quedés deshabitat i en ruïnes.

Carracedo
Galeria del claustre
Carracedo
El claustre

D’altra banda, cap el 991 s’havia fundat el monestir de Santa María de Valverde (després conegut com Santa Marina de Valverde, o de Corullón), a començament del segle XII aquest lloc va aconseguir un cert esplendor, sobretot amb el seu abat sant Florencio, un personatge prestigiós. El 1138 es va determinar el trasllat de la comunitat de Santa Marina a Carracedo a causa de la manca d’espai en el monestir situat a Corullón. De cop i volta, el gairebé desaparegut monestir de Carracedo esdevenia el centre d’un poderós domini monàstic amb influència sobre un ampli ventall de monestirs distribuïts sobretot per la zona lleonesa, Galícia i Astúries. En aquesta època es devien aixecar nous edificis sobre les restes anteriors.

Carracedo
Lucutori
Carracedo
Escala a la planta superior

Després d’una època de dubtes pel que fa a l’afiliació del monestir a l’orde del Cister, el 1203 una butlla d’Innocenci III va fer efectiu que Carracedo passés a formar part de la institució cistercenca i concretament amb dependència de l’abadia de Citeaux (Borgonya). Seria conegut ja com Santa María de Carracedo. Aquesta nova afiliació va traslladar-se a la majoria dels monestirs que depenien de Carracedo i que havien arribat a esdevenir una mena de congregació. Aquesta situació portaria a una nova època d’esplendor pel cenobi, que es va perllongar, amb més o menys entrebancs fins el segle XIX.

Carracedo
Façana de la sala capitular
Carracedo
Sala Capitular

En el segle XIX el monestir va patir els efectes de la situació general del país, el 1809 el lloc fou ocupat per les tropes franceses, va patir un greu incendi mentre els monjos fugien de l’establiment, aquesta situació d’inseguretat es va perllongar en el temps, mentre perdurà la Guerra del Francès, amb diverses ocupacions d’un i altre bàndol en conflicte. Va patir també exclaustracions temporals durant el Trienni Liberal (1820-23) i la desaparició definitiva com a centre monàstic el 1835.

Carracedo
Capitells de la sala capitular