Castella i Lleó
Monestir de Santa María la Real de Gradefes
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

Fundat a iniciativa de Teresa Pérez, aquesta i el seu espòs, Garcia Pérez, havien rebut d’Alfons VII en agraïment pels seus serveis, diverses possessions entre les quals les terres de Gradefes. El senyor va morir el 1166 i fou ella qui va encarregar-se de la fundació d’aquest monestir i de proveir-lo dels béns necessaris per la seva subsistència.

Santa María la Real de Gradefes

Cistercenques

Portal de l'església

L’any 1168 va poder fer efectiva la fundació del monestir que havia començat a construir dos anys abans. Per la seva comunitat va fer venir monges del monestir de Tulebras (Navarra) i ella mateixa va professar com a monja i en va ser la primera abadessa. Sembla que Teresa Pérez també va participar en la fundació o refundació d’un altre monestir cistercenc, el de Santa Colomba (Zamora), amb monges de Gradefes (1181).

El presbiteri

Gràcies a la influència de l’abadessa sobre la casa reial, els monarques van afavorir el monestir de Gradefes amb rendes i privilegis. Amb la fundació del monestir de las Huelgas (Burgos), el 1197 el monestir de Gradefes fou posat sota la seva direcció. El 1240, Gradefes va participar en la fundació d'una nova casa a Lleó, el monestir d'Otero de las Dueñas (Lleó), el que dona fe d'una certa vitalitat.

Deambulatori

El 1629 la comunitat es va traslladar temporalment a Medina de Rioseco a causa de la prohibició que els monestirs femenins estiguessin situats en zones deshabitades. Van retornar el 1632. Després de passar sense gaires inconvenients la Guerra del Francès, va arribar la desamortització, quan van perdre moltes propietats. El 1866 només tenia dues monges i el 1880 s’hi va unir la comunitat de las Huelgas d’Avilés, el 1882 la d’Otero de las Dueñas i encara el 1999 la d’Alcalá de Henares.

Sepulcres dels fundadors

Gravat publicat a La Ilustración Ibérica. Núm. 626 (1894)