Castella i Lleó
Monestir de San Martín de Montes / San Juan de Montealegre
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Lleó següent >

Lleó

L’any 946 es va celebrar el concili de Monte Irago en el que, entre altres hi va participar l’abat Pimolus de Sancti Martini, que hom considera que pot tractar-se d’aquest monestir. Es tractaria d’una fundació benedictina del segle X o, potser anterior. Inicialment era una possessió episcopal però més endavant va esdevenir de propietat reial.

San Martín de Montes - San Juan de Montealegre
San Martín de Montes

Hospitalers

Com a tal propietat, el 1165 el rei lleonès Ferran II el va donar a la canònica augustiniana de Santa María de Poibueno (Lleó). Curiosament el 1203 o 1204, el prior de Poibueno i al mateix temps abat de San Martín de Montes, Rodrigo, va passar a pertànyer a l’orde de l’Hospital, juntament amb el monestir de San Martín. Arran d’aquest canvi poc freqüent, es van establir uns pactes entre el propi monestir, el bisbat d’Astorga i el monestir de Carracedo, que tenia certs drets sobre aquest. El primer comanador de l’establiment hospitaler fou Don Gonzalo, i Rodrigo va mantenir encara el càrrec honorífic de prior.

San Juan de Montealegre principios siglos XX
San Juan de Montealegre a principios del siglo XX
Imatge de domini públic (Wikimedia Commons)

Amb aquest canvi també es va modificar la seva advocació per la de San Juan de Montealegre, el centre depenia de la comanda de Puente de Órbigo (Lleó). Al segle XVI es van fer reformes de l’església i el 1873 consta com simple parròquia. L’església encara es trobava en un relatiu bon estat de conservació a començament del segle XX, però va caure en ruïna i les seves pedres van servir per altres construccions de les rodalies. Al Museo de los Caminos d’Astorga es conserven alguns capitells procedents d’aquest lloc.