Castella i Lleó
Monestir de Santa Clara d'Aguilar de Campoo
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Palència següent >

Palència
L’origen del monestir de Santa Clara d’Aguilar de Campoo és relativament recent, es va organitzar a iniciativa de Catalina Enríquez, que va fundar l’eremitori de Santa María de Camesa, situat prop d’Aguilar. Una butlla del papa Sixt IV (1473) va oficialitzar la seva fundació convertint-lo en un monestir de clarisses.
Santa Clara d'Aguilar de Campoo
Santa Clara

Clarisses

Portal del monestir
Santa Clara

Deu anys després de la fundació, les condicions d’habitabilitat de l’establiment monàstic no eren les idònies per portar endavant la seva activitat i hom va prendre la decisió de traslladar-se a Aguilar, al mateix establiment que llavors ocupava una comunitat de franciscans. Una nova butlla del papa Sixt (1483) va autoritzar aquell trasllat i les monges es van establir definitivament a la ciutat, mentre que la comunitat de franciscans es va desplaçar al convent de San Bernardino de Herrera de Pisuerga, ara pràcticament desaparegut.

Nau de l'església

Va patir els efectes de la Guerra del Francès i les monges foren expulsades del seu monestir, que va convertir-se en caserna. Quan van retornar al convent (1814) el trobaren incendiat i saquejat. La desamortització de 1835 les va afectar, encara que molt menys que altres establiments monàstics. Les monges van poder quedar-se al monestir però van patir l’expropiació dels seus béns, dels que treien els ingressos necessaris per la seva subsistència. Una altra mesura adoptada fou la de prohibir que ingressessin nous membres a la comunitat.

Una decisió política seguint la política desamortitzadora va clausurar temporalment el convent d’Aguilar, el 1870 les monges el van abandonar per traslladar-se al convent d’Astudillo i el lloc va quedar tancat. Van poder retornar al lloc d’origen poc després (1872).

Retaule del monestir

Enllaç: