Convent de Nuestra Señora de los Ángeles de La Hoz

Franciscans de La Hoz / B Marie de Falce / La Oz

(Sebúlcor, Segòvia)

Nuestra Señora de los Ángeles de La Hoz

Tot i la manca de testimonis que ho puguin provar, s'ha considerat que aquest convent té un origen molt antic, possiblement algun eremitori que fins i tot hauria tingut continuïtat en una església dedicada a San Pantaleón, on també s'hi aplegaria una comunitat monàstica, però tot plegat acabaria arran de la invasió sarraïna.

Més endavant, cal esmentar l'aparició miraculosa de la imatge de la Mare de Déu, trobada per un pastor que va comunicar la nova als monjos del proper priorat de San Frutos. A partir d'aquell esdeveniment, en aquest lloc es va fundar un santuari dedicat a Nuestra Señora de los Ángeles. L'any 1231 els franciscans es van establir en aquell santuari, on edificarien aquest convent gràcies a la intervenció del bisbe de Segòvia i el vistiplau dels benedictins, que tenien drets sobre aquell indret.

Les relacions entre els benedictins de San Frutos i els frares d'aquest convent van estar esquitxades de litigis entre les dues institucions, moguts pels drets que uns i altres pretenien posseir sobre el territori immediat. L'any 1495, el convent primitiu va quedar molt malmès a causa d'un esfondrament i es va haver de reconstruir. Els franciscans van mantenir aquesta casa fins a la desamortització de 1835, ara el lloc es troba en ruïnes i molt aïllat a causa de l'orografia del terreny i les aigües del pantà de Burgomillodo, al Duratón, que dificulten l'accés per terra a les actuals ruïnes.

Il·lustració d'Historia de Nuestra Señora de los Angeles de la Hoz
Il·lustració de Semanario pintoresco español, 1851