Castella i Lleó
Monestir de San Jerónimo de Espeja
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Sòria següent >

Sòria

Segons el P. Sigüenza, aquest monestir fou fundat l’any 1401 per iniciativa del bisbe d’Osma Don Pedro de Frías, els primers jerònims van ocupar una antiga ermita dedicada a Santa Águeda, a més a la mateixa fundació el bisbe va fer una donació de béns que permetés el seu manteniment. El convent aixecat de nou fou lliurat a la nova comunitat formada per vint-i-cinc monjos el 1403. Potser els primers ocupants del monestir foren ermitans que ja es trobaven establerts amb anterioritat a Santa Águeda. El primer prior fou fray Gil de Segovia. El 1405 el fundador va fer una nova dotació de béns, a més va beneficiar-se d’altres donacions de particulars.

San Jerónimo de La Espeja
San Jerónimo de Espeja

Jerònims

Mur de l'església

El 1525 va quedar sota el patronat de la casa d’Avellaneda per compra d’aquest títol per part de Don Diego de Avellaneda, bisbe de Tui que s’hi va enterrar. El convent va veure interrompuda la seva activitat el 1809 a causa de la guerra del Francès i fou abandonat definitivament amb la desamortització. El lloc va quedar deshabitat i va caure víctima de l’espoli dels béns mobles, mentre que les construccions també anaven desapareixent, la darrera l’església que fou enderrocada el 1940.

San Jerónimo de Espeja, abans de 1932
El retablo mayor del monasterio jerónimo de Santa María de Espeja

A l’arxiu de la catedral de El Burgo de Osma es conserven uns cantorals del segle XVI procedents d’aquesta casa. Del presbiteri de l’església hi procedeix el sepulcre del bisbe de Tui Don Diego de Avellaneda, mort el 1537 (ara al Museo Nacional de Escultura de Valladolid), en la construcció del qual hi van intervenir Felipe Vigarny i, sobretot, Enrique de Maestrique. També tenia altre sepulcre, aquest dels pares del fundador Diego de Avellaneda i Isabel de Proaño.

San Jerónimo de Espeja (1911-17)
Sepulcre del bisbe de Tui, actualment al museu de Valladolid