Castella i Lleó
Monestir de San Salvador de Tábara
< anterior Inici Espanya Castella i Lleó Zamora següent >

Zamora

Tot i que hom li ha atribuït un origen visigòtic, segons la Bíblia de Juan i Vimara (any 920) de la catedral de Lleó, on s’explica la vida de sant Froilà, bisbe d’aquella diòcesi entre el 900 i 904, el monestir fou fundat per ell amb el suport d’Alfons III d’Astúries (866-910), a finals del segle IX. També s’esmenta que es tractava d’un monestir doble, amb una comunitat masculina i una femenina i que tenia sis-cents monjos, xifra desproporcionada. Aquest monestir és reconegut arran del seu escriptori del que s’han conservat alguns còdex d’aquella època com el Beatus de Tábara (968-970) obra de Magius, Emeterius i Senior, elaborat al menys en part en aquest lloc i que ara es conserva al Archivo Histórico Nacional. El Beatus de Girona (final del segle X) obra de Senior, Ende i Emeterius, la coincidència d’alguns d’ells el relaciona amb el Beatus de Tábara i aquest monestir. També s’ha vinculat a Tábara el Beat Morgan (segle X), procedent de San Miguel de Escalada que va encarregar la seva elaboració, obra de Maius i que es conserva a la la Pierpont Morgan Library de Nova York.

San Salvador de Tábara
Església de Santa María de Tábara

Prebenedictí ?

Beatus de Tábara
La torre i escriptori de Tábara
representats al Beatus de Tábara
Ara al Archivo Histórico Nacional
Beatus de Tábara
Il·lustració del Beatus de Tábara

L’any 988 aquest monestir degué patir els efectes d’una ràtzia d’Almansor i el 1099 figura com una de les propietats d’Elvira de Lleó, filla de Ferran I, el que mostra que fins aquell moment encara tenia activitat. L’església conserva dues inscripcions relatives a la seva construcció, una és del segle X, on s’esmenta l’abat Arandisclo, i la segona que pertany a una consagració del 1137. Durant la primera meitat del segle XII el territori de Tábara, incloent el monestir va passar a mans de l’orde del Temple el que va provocar enfrontaments entre el bisbat i aquell orde. Hi ha constància de l’existència d’una comanda templera de tipus rural en aquest lloc a començament del segle XIV, vinculada a la de Carbajales de Alba. Al lloc que ocupava l’antic monestir de San Salvador s’aixeca l’església de Santa María de Tábara.

Beatus de Girona
Beatus de Girona