de Cantàbria
Monestir i col·legiata de Santa Juliana, Santillana del Mar
< anterior Inici Espanya Cantàbria següent >

Cantàbria

No s’ha pogut datar de manera segura la fundació del monestir de Santa Juliana, però tot fa pensar que caldria situar-la a finals del segle IX o començament del X, tot i que no és fins el 930 que s’esmenta aquesta casa de manera indirecta. A partir d’aquell moment comencen a trobar-se donacions a favor del monestir, el que indica la seva plena activitat. Fou en aquella època fundacional que arribarien uns monjos portadors de les relíquies de santa Juliana que serien venerades a l’abadia. Tampoc es coneix la regla que haurien seguit aquells primers monjos, segurament la de Sant Fructuós, tot i que el 980 hom troba una regulació de la vida comunitària per mitjà d’un pacte entre l’abat i la comunitat.

Santa Juliana de Santillana del Mar

Prebenedictí

agustinians

Durant els segles XI i XII es succeeixen les donacions a favor d’aquesta casa i també les compres efectuades de manera directa, el que demostra un cert poder econòmic. A mitjan d’aquest segle es construiria el claustre actual. En un moment indeterminat, que segurament es desenvoluparia en un ampli període de temps, el monestir es va transformar en canònica, canvi que ja s’hauria portat a terme de manera completa el 1196. En endavant hom parla d’un capítol de canonges. Possiblement es tractaria d’una canònica seguidora de la regla de Sant Agustí, però la manca de dependències comunitàries fa pensar en la seva secularització i que els canonges no tindrien vida comunitària i mantindrien els seus afers econòmics personals. Aquella col·legiata va mantenir-se durant anys, fins que amb la creació de la diòcesi de Santander, el 1754, va desaparèixer de fet, tot i que es va mantenir nominalment fins la seva extinció, el 1852.

Imatge de santa Juliana, a la façana

Claustre de Santa Juliana