Navarra
Monestir de Santa María de la Caridad de Tulebras
< anterior Inici Espanya Navarra següent >

Navarra

Orígens

El monestir cistercenc de Santa María de la Caridad de Tulebras té el seu origen en la època de la recuperació d’aquesta zona de mans islàmiques per part d’Alfons I el Bataller. El 1147 el seu successor, Garcia Ramires el Restaurador, va fer donació d’uns terrenys a Tudela a l’abadia de Lumen Dei, a Fabas (o Favars, Alta Garona), amb la finalitat d’establir-hi un monestir. Consta que l’església d’aquell monestir originari fou consagrada el 1149.

Trasllat

Poc després de la fundació, el 1156, les monges es van traslladar al lloc de Tulebras gràcies a una permuta de terrenys amb la col·legiata de Tudela. El monestir va viure una dilatada època de puixança.

Monestir de Tulebras
Entrada al monestir

Cistercenques

Fundacions

Com a resultat d’aquesta època d’esplendor, des de Tulebras es van poder realitzar fundacions o col·laborar amb noves institucions monàstiques: Trasobares (Saragossa), Vallbona (Urgell), on existia una comunitat femenina i des de Tulebras hi van arribar més monges, que cap el 1171 es va unificar amb l’anterior, donant origen al monestir encara existent de Vallbona de les Monges. També Gradefes (Lleó), o las Huelgas (Burgos).

Porta de l'església

A partir del segle XIV comença un període de decadència i la casa continua la seva activitat monàstica amb èpoques de més o menys vitalitat. El monestir va quedar afectat per la Guerra del Francès, així com la desamortització, tot i que aquest fet no va expulsar les monges del monestir i només van perdre les propietats. La comunitat cistercenca (de la branca de la Trapa) encara l’ocupa.

Portada de l'església

Voltes de l'església