Normandia
Priorat de Sainte-Honorine de Graville
< anterior Inici França Normandia Sena Marítim següent >

Sena Marítim

Aquesta canònica fou fundada al voltant de l’any 1203 pel senyor de Graville, Guillaume Malet. La nova casa es va assentar en una antiga església, dedicada a Saint-Étienne però que més endavant prendria l’advocació de Sainte-Honorine. Una tradició diu que santa Honorina va morir martiritzada l’any 303 i el seu cos fou llençat al Sena que el va arrossegar fins aquí i fou recollit i enterrat en un lloc elevat, on després s’aixecaria aquesta església. Hom atribuïa propietats miraculoses a les relíquies de la santa, especialment pels afectats de sordesa. En època de les invasions normandes i davant el perill de profanació (876?) les relíquies foren retirades pels clergues que tenien cura del lloc i portades a Conflans (Yvelines), on el 1080 es fundaria un priorat depenent de Notre-Dame de Le Bec (Eure) que vetllaria en endavant per la seva custòdia.

Saint-Honorine de Graville
Sainte-Honorine de Graville

La fundació de la canònica de Graville es va efectuar amb la participació de l’abadia de Sainte-Barbe-en-Auge (Calvados) i aviat va esdevenir una casa d’importància. El priorat va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys (1415) i ja al segle XVI les guerres de Religió. Al segle XVII es va integrar a la congregació de França, mantenint-se amb activitat fins la seva supressió arran de la Revolució. Durant el segle XIX fou objecte d’estudis i restauracions, el 1867 es va descobrir la tomba primitiva de santa Honorina. El lloc va tornar a quedar afectat en el decurs de la Segona Guerra Mundial i restaurat amb posterioritat.

Imatge de santa Honorina

Llosa sepulcral de Guillaume Malet, el fundador,