Monestir de Saint-Thomas d’Estrasburg
Monastère Saint-Thomas de Strasbourg / Sancti Thomae
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

Els orígens d’aquest monestir són desconeguts, no hi ha documentació que en faci referència i només es disposa de la tradició. Segons aquesta, la fundació s’atribueix al bisbe Adaloch (d786-a823) qui va fer aixecar una església dedicada a sant Tomàs que estaria a càrrec d’una comunitat de monjos o canonges i tindria també funcions parroquials. També hi ha versions que fan aquest monestir més antic, ocupat per monjos irlandesos com ara sant Florenci, que també fou bisbe d’aquesta diòcesi, i que Adaloch hauria transformat en una canònica regular. Durant la segona meitat del segle X s’esmenta que la comunitat estava governada per un abat. La documentació parla de la casa com un monasterium i hom utilitza terminologia tant monàstica com canònica. El que és segur que es tracta d’un establiment episcopal, sota la tutela del bisbe d’Estrasburg. El 1007 Saint-Thomas hauria quedat destruït a causa d’un incendi, es va reconstruir de nou (l’església es va consagrar el 1031) i va tornar a cremar el 1078. El 1145 s’esmenta que la casa estava ocupada per canonges segurament seculars organitzats de manera similar a un capítol catedralici. A finals del segle XII va començar la construcció de l’església actual, tot que més endavant va tenir modificacions en la seva estructura. El 1359 es va abandonar definitivament la vida comunitària i, ja amb tota seguretat, la regularitat. Des del 1524 és una església protestant, mantenint el capítol de canonges.

Saint-Thomas
L'església de Saint-Thomas d'Estrasburg