Abadia de Walbourg
Sancta Walburgis / Waldeburgis / Walburge / Abbaye Saint-Philippe-et-Saint-Jacques
< anterior Inici França Gran Est Baix Rin següent >

Baix Rin

Al voltant de l’any 1074 es va establir en aquest lloc un primer assentament monàstic, es tractava d’una petita cel·la amb tres monjos d’origen itinerant que es va dedicar a santa Valpurga (Walburge), quan aquella comunitat s’hauria extingit hi va arribar una de nova sota la direcció de l’abat Bertold, procedent de Sankt Blasien (Baden-Württemberg). Aquesta nova fundació s’hauria portat a terme cap el 1117 amb la participació del duc Fréderic de Hohenstaufen i el comte Pierre de Lutzelbourg (que més endavant també fundaria el monestir de Saint-Jean (Baix Rin). La casa es va sotmetre directament a la Santa Seu, situació que va confirmar el papa Pasqual II l’any 1117. Malgrat aquesta situació de dependència de Sant Pere de Roma, l’abadia de Sankt Blasien va tenir influencia sobre Walbourg durant anys.

Walbourg
Abadia de Walbourg

Walbourg
Abadia de Walbourg

Walbourg
Abadia de Walbourg
Sepulcre de l’abat Burchard de Mullenheim (s XV)

Fou una casa modesta però va tenir una època de molta vitalitat durant el segle XV, quan es va refer l’antiga església romànica, durant la segona meitat d’aquell segle. Les inestabilitats que van afectar el territori la van portar a una nova situació de decadència (segle XVI) que acabarien amb la seva secularització, el 1545 va morir el darrer monjo que encara hi restava i el 1550 el papa Juli III va confirmar la seva supressió com a monestir. L’església que encara es conserva és, bàsicament, la que va aixecar l’abat Burchard de Mullenheim (1430-1479), amb elements anteriors i modificacions posteriors. Cal destacar els vitralls de l’absis de l’època de la construcció de l’església, el segle XV.

Walbourg
Abadia de Walbourg