Abadia de Ligueux
< anterior Inici França Nova Aquitània Dordonya següent >

Dordonya

Segons la tradició aquesta abadia hauria estat fundada per Carlemany, el qual li va fer donació de la relíquia del braç de sant Simeó. Aquell primer establiment fou arrasat a causa d’una invasió dels normands, mitjan segle IX. El lloc fou restaurat a començament del segle XII per Gerard de Salas com un ermitori, al voltant del qual es va aplegar una comunitat de dones que, sota la iniciativa de Maximira va fundar el monestir benedictí (1115?) i en fou la seva primera abadessa (hom esmenta el seu caràcter de monestir mixt en aquella època). A finals del segle XIV i començament del XV la casa fou assaltada a causa de les guerres que afectaven aquestes terres. Gràcies a la protecció del papa Eugeni IV i de Carles VII de França l’abadia va renéixer però va quedar malmesa una altra vegada, en els anys 1570 i 1580 per les guerres de Religió. Després mantindria la seva activitat fins la Revolució, quan la comunitat es dissolgué definitivament. La majoria de construccions s’han perdut, actualment es conserva l’església monàstica romànica, el palau prioral del segle XVII i alguna dependència menor.

Sant-Jean-de-Côle
Ligueux