Monestirs de Nova Aquitània
Abadia de Saint-Girons
< anterior Inici França Nova Aquitània Landes següent >

Landes

La història d’aquest monestir és força desconeguda. El seu origen és molt antic i hom el situa en una comunitat benedictina aplegada al voltant de la tomba del sant màrtir titular, potser a l’època de Carlemany. És coneguda des del segle XII i fou secularitzada el 1330, quan degué quedar a càrrec d’uns canonges. El lloc va quedar arruïnat amb les guerres de Religió (1569) quan fou atacat i els canonges morts. El lloc es va reorganitzar monàsticament el 1650, però el 1791 la comunitat fou expulsada a causa de la Revolució. Després d’això el lloc va tenir diverses utilitats i s’hi van aplegar ursulines i després els jesuïtes, fins que esdevingué església parroquial. A cavall dels segles XIX i XX l’església es va enderrocar a causa del estat de ruïna que es trobava. La cripta en canvi es va protegir i és l’únic element conservat, amb una extraordinària col·lecció de capitells.

Saint-Girons
Saint-Girons