Abadia de Saint-Pierre de Vertheuil
< anterior Inici França Nova Aquitània Gironda següent >

Gironda

La història d’aquest establiment és poc coneguda a causa de la pèrdua de la seva documentació. Es tracta d’una canònica regular agustiniana fundada per voluntat del duc Guillem VIII d’Aquitània (1058-1086), que el papa Alexandre III va confirmar en una butlla, l’any 1179. Algunes fonts esmenten que anteriorment de l’establiment dels canonges, el lloc hauria estat ocupat per una comunitat benedictina. Durant el segle XVI va patir els efectes de les guerres que afectaven la regió; en el segle següent es va recuperar i va començar la seva restauració, que s’estendria durant segles següents. A causa de la Revolució va passar a mans particulars, tot i que ja amb anterioritat el lloc es trobava immers en una forta decadència. L’església és un edifici romànic amb importants modificacions, les altres dependències són bàsicament obra del segle XVIII.

Vertheuil
Vertheuil