Normandia
Abadia Blanche
< anterior Inici França Normandia Manche següent >

Manche

Aquest monestir està relacionat amb la figura de sant Vidal, que abans de la seva activitat eremítica i monàstica va viure a Mortain, a redós del comte Robert (germanastre de Guillem el Conqueridor), de fet Vidal va començar la seva activitat eremítica a Mortain, al nord de la vila, prop de la Grande Cascade, on va aplegar els primers seguidors. Després de la fundació de l’abadia de Savigny (1105) i des d’aquella casa es van anar fundant amb el pas del temps altres establiments monàstics que hi depenien, formant la congregació (també es parla d’orde) de Savigny. Una de les cases que es fundarien seria aquesta abadia Blanche, un monestir femení que hom ha considerat que estava dirigit per Adelina, germana de Vidal.

Blanche
Abadia Blanche

Savigny

Cistercenques

Blanche
Abadia Blanche

Blanche
Abadia Blanche

Savigny havia rebut del comte Guillem (fill de Robert) una església dedicada a Saint-Hilaire situada en aquest lloc, on es fundaria el priorat de la Trinité. Cap el 1115 les monges ocuparien el lloc del primer eremitori de Vidal i més endavant es traslladarien molt a prop, a l’indret que encara ocupa, que reunia millors condicions. El 1148 l’abadia va esdevenir cistercenca a causa de la integració de l’orde de Savigny al Cister. El monestir es va aixecar a final del segle XII i començament del XIII amb el suport dels comtes de Mortain. Va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys. Entre 1350 i 1649 va tenir la consideració de priorat, a partir d’aquesta darrera data fou una abadia. Va subsistir fins la Revolució, que va dispersar la comunitat mentre que el lloc va passar moltes vicissituds, des de l’abandonament a seu d’institucions religioses i assistencials, el que va comportar la construcció de nous edificis en el segle XIX. També fou hospital durant la Primera Guerra Mundial.

Blanche
Abadia Blanche