Normandia
Priorat de Saint-Martin de Deux-Jumeaux
< anterior Inici França Normandia Calvados següent >

Calvados

El priorat de Deux-Jumeaux, dedicat a sant Martí de Vertou (segle IV), s’aixeca en un indret ja poblat en època gal·loromana i que segons la tradició s’hauria ocupat monàsticament en època de sant Martí. Aquest personatge hauria fundat aquesta casa després d’un fet miraculós, segons el qual va ressuscitar a dos infants els quals van professar en aquell primer monestir. Més enllà d’aquesta tradició, s’han trobat evidències arqueològiques i documentals d’una església aixecada en aquest indret durant els segles VIII i IX i que hauria desaparegut amb les invasions normandes. Segons la tradició, en aquest monestir s'hauria format sant Évroult d'Ouche.

Deux-Jumeaux
Deux-Jumeaux

Prebenedictins ?

Saint- Maur

Deux-Jumeaux
Deux-Jumeaux

Deux-Jumeaux
Deux-Jumeaux

L’església es reconstruiria al segle XI, es refaria novament cap el 1100 i després esdevindria un priorat de l’abadia de Saint-Vigor de Cerisy-la-Forêt (Manche), situació que mantindria fins la Revolució, quan pertanyia a la congregació de Saint-Maur. L’actual església és essencialment romànica però ha patit nombroses modificacions, fetes en diverses ocasions, i la pèrdua de les naus. A mitjan del segle XX es va excavar el lloc, descobrint les restes una bella làpida sepulcral de ceràmica d’una dona, de començament del segle XIV.

Deux-Jumeaux
Deux-Jumeaux