Normandia
Abadia de la Trinité de Savigny
< anterior Inici França Normandia Manche següent >

Manche

L’abadia de Savigny fou fundada per Vidal de Mortain, deixeble de Robert d’Arbrissel i un dels renovadors del monaquisme medieval. Protegit del comte Robert de Mortain (germanastre de Guillem el Conqueridor), va mantenir-se en aquell entorn comtal fins que a finals del segle XI es va retirar prop de Mortain per seguir una vida eremítica, aviat es va reunir una comunitat de seguidors al seu voltant. Més endavant va anar al bosc de Craon, on s’hi havia reunit una altra comunitat, precursora del que després esdevindria l’abadia de la Roë (Mayenne) on va trobar-se amb Robert d’Arbrissel. Després encara es traslladaria de nou i va ocupar diferents llocs, viatjar i intervenir en afers diversos fins que el 1105 es va instal·lar de manera més estable al bosc de Savigny.

Savigny
Savigny
Portal del refetor

Savigny

Savigny
Savigny

Savigny
Sant Vidal
Il·lustració de Saint Vidal et l’abbaye de Savigny

En aquest lloc Vidal i la seva comunitat es van veure beneficiats de la protecció de diferents estaments, gràcies a la seva popularitat i a la intervenció en afers polítics i de l’Església. Mentre, l’afluència de seguidors a Savigny el va portar a modificar l’establiment i adoptar un caràcter cenobític. Va fundar una comunitat masculina i una segona per a dones una mica allunyada pel que va introduir la Regla de Sant Benet amb certs elements particulars. El 1112 va començar la construcció d’un monestir que hauria de substituir les cabanes que utilitzaven fins llavors, obtenint de Raoul de Fougères els terrenys adients i el seu suport per la nova casa, que es dedicaria a la Trinitat. Tant Raoul de Fougères com Enric I d’Anglaterra van intervenir en favor del monestir en els seus primers anys d’existència, el papa Pasqual II va aprovar la fundació. Vidal va morir el 1122 a Dompierre (Orne).

Savigny
Savigny
Ruïnes de l'església

Vidal va prendre la regla benedictina fent especial atenció a l’austeritat, de manera similar al que passava al Cister i en altres reformes monàstiques que sorgiren en aquella època. Aquelles disposicions particulars s’estendrien per les diferents cases que aviat anirien sorgint a partir d’aquesta, de manera que va donar forma a l’orde o, potser millor, congregació de Savigny. L’any 1124 es va consagrar la primera església abacial, la que havia començat sant Vidal. Aviat va començar a fundar nous establiments monàstics que anirien conformat la congregació de Savigny: el priorat de Virey (Manche), les abadies de Furness (1124, Anglaterra), Villers-Canivet (1127, Calvados), Beaubec (1128, Sena Marítim), Vaux de Cernay (1128, Yvelines), Gouffern (1130, Calvados), La Boissière (1131, Maine i Loira), Aunay (1131, Calvados), La Trappe (Trapa, 1140, Orne), Barbery (1140-76, Calvados) entre altres.

Savigny
Savigny
Planta esquemàtica de l'església

Savigny
Savigny
Ruïnes de l'absis de l'església

L’any 1144, una butlla del papa Luci II confirmava les possessions de l’abadia de Savigny i l’existència de la mateixa congregació, alhora que la posava sota la seva protecció. L’any 1148, en el decurs d’un concili de Reims, l’abat Serlon de Savigny va demanar a papa Eugeni III la unió de la congregació de Savigny al Cister cosa que es va fer realitat passant la trentena d’abadies i els seus priorats aixecats sobretot a Normandia i a les illes Britàniques a aquell orde. El 1174 l’església abacial va caure en ruïna i va començar la construcció d’una de nova, de grans dimensions i que perduraria en línies generals fins la Revolució. El 1562 l’abadia va resultar saquejada a causa de les guerres de Religió i el seu abat hi va morir. Mai es va refer del tot però va mantenir-se en actiu fins que la Revolució va posar fi definitivament a la vida monàstica en aquest indret. L’església i altres dependències van servir de pedrera i ara pràcticament només es conserven algunes ruïnes de l’església.

Savigny
Savigny