Costa d'Or
Côte d'Or

Le Petit Cîteaux, a Dijon
Le Petit Cîteaux

Petit Cîteaux
El Petit Cîteaux

Seu de l’abadia de Cîteaux a la ciutat de Dijon aixecada al segle XII i remodelada més endavant. S’utilitzava per acollir els visitants de Cîteaux, especialment els abats que acudien als Capítols Generals de l’orde del Cister celebrats en aquella casa.

Petit Cîteaux
El Petit Cîteaux
Dibuix de L. Chapuis (1930)

Bibliothèque municipale de Dijon

Comanda hospitalera de Dijon. La Madeleine
Commanderie de la Madeleine de Dijon

La Madeleine
La Madeleine de Dijon

Els hospitalers es van establir a Dijon cap el 1170 gràcies al suport del duc Hug III de Borgonya, tot i que des del 1163 aquest orde tenia propietats als voltants de la ciutat. El 1515 la casa fou enderrocada per motius urbanístics i hom va facilitar als hospitalers un nou emplaçament a l’interior de la ciutat (ara carrer Almiral Roussin) on es van establir de nou i s’hi van mantenir fins el 1790 quan es va convertir en habitatges, encara hi ha restes de la comanda com ara el portal de l’església de la Madeleine.

La Madeleine

Convent dels Carmelites de Dijon
Couvent des Carmes de Dijon

Carmes de Dijon
Portal

Els carmelites van arribar a Dijon el 1354 però no fou fins el 1362 que van començar a aixecar el convent amb l’oposició de la parròquia de Saint-Nicolas. El 1363 obtenien la llicència papal però el 1371 van haver de canviar d’ubicació on van aixecar el convent definitiu gràcies a la protecció que van obtenir dels ducs. El 1478 es consagrava l’església. Suprimit amb la Revolució, ara només es conserva el portal exterior.

Convent dels Jacobins de Beaune
Couvent des Jacobins de Beaune

Jacobins de Beaune
Convent dels Dominics de Beaune

Els dominics es van establir el 1477 a Beaune gràcies al suport de Guillaume de Villers-la-Faye desencadenant un greu enfrontament amb els canonges de Notre-Dame, contraris a l’obertura d’aquesta nova casa a la vila. L’església es va consagrar el 1483 dedicant-la a Sainte-Barbe, edifici que encara es conserva, de propietat particular.

Abadia de Sainte-Marguerite de Bouilland
Abbaye Sainte-Marguerite de Bouilland / S Margareta

Sainte-Marguerite
Sainte-Marguerite

Canònica agustiniana fundada el 1070 pel senyors de Vergy i dedicada a Margarida d'Antioquia de la que es conservaven algunes relíquies aportades d’Orient pels fundadors. En època medieval va tenir la seva millor època però a partir de la guerra dels Cent Anys el seu desenvolupament es va ressentir, va arribar fins la Revolució pràcticament sense comunitat. El lloc es va vendre i va caure en ruïna, a causa del seu isolament les restes no van rebre l’atenció adequada i va caure en l’oblit. En els darrers anys s’ha treballat en la seva recuperació.

Comanda d’Épailly
Commanderie d’Épailly / Spayaco / Espalhi

Épailly
Comanda d'Épailly

Casa templera fundada a finals del segle XII, la primera documentació coneguda que en fa referència és del 1200, el 1214 ja estava en ple funcionament. Després de la supressió del Temple, el 1312 va passar a mans dels hospitalers, que van fortificar el lloc a mitjan d’aquell segle. Es conserva la capella a més d’algunes construccions auxiliars d’època hospitalera, altres s’han perdut o renovat completament amb el pas dels anys.

Comanda de Châtillon
Commanderie de Châtillon / Saint-Thibaut

Saint-Thibaut
Saint-Thibaut

Comanda templera de la que no hi ha gaires notícies, segurament del segle XII. Després va passar als hospitalers que segurament al segle XVI ja l’havien deixat. Es conserva una capella del segle XIII, molt restaurada y dedicada a Saint-Thibaut.

Saint-Thibaut
Saint-Thibaut

Convent dels Cordeliers de Châtillon
Couvent des Cordeliers de Châtillon

Cordeliers
Cordeliers de Châtillon

Els franciscans van establir-se a Châtillon l’any 1227 o poc abans, la construcció del convent fou finançada per Hug IV, duc de Borgonya i pel seu fill Robert II. El 1594 fou enderrocat per garantir la defensa de la ciutat, a començament del segle següent va començar la reconstrucció i va tornar l’activitat conventual fins que el 1790 fou suprimit amb la Revolució, ara s’ha convertit en habitatges.

Cordeliers
Relleu heràldic (s XIII)
Museu du Pays Châtillonnais

Comanda de Fontenotte
Commanderie de Fontenotte

Fontenotte

Comanda templera i després hospitalera fundada cap el 1178, era un dependència de la gran casa de Bure. Es conserven diverses estructures, algunes medievals però especialment del segle XVI. La capella es va traslladar a Dijon.

Priorat de Baulme-la-Roche
Prieuré de Saint-Martin de Baulme / Balmis

Baulme-la-Roche

Priorat de l’abadia benedictina de Saint-Seine (Costa d’Or) fundat al segle XII i que va mantenir fins la Revolució. Es va reconstruir a començament del segle XVI.

Priorat d’Époisses
Prieuré Notre-Dame d’Époisses / Yspissia

Époisses
Priorat d'Époisses

Priorat de l’orde de Grandmont fundat el 1189, o poc abans, per Hug III duc de Borgonya entre els anys 1162 i 1192. Conservava una creu reliquiari que hom considera una donació del fundador, quan el 1771 es va suprimir el priorat, la creu es va traslladar a l’església de Rouvres-en-Plaine.

Baldiri B. - Gener de 2011 / Actualitzat juliol de 2020