Monestirs de Borgonya
Franc Comtat

Borgonya-Franc Comtat

Costa d'Or

Cercador contacte Facebook

Costa d'Oront>

L’abadia de Fontenay fou fundada des de Cîteaux per Bernat de Claravall, que va deixar aquell lloc el 1119 (hi havia ingressat el 1112) amb una dotzena de monjos per retirar-se en aquest indret on existia ja un antic ermitori. El 1130 es va desplaçar el lloc de l’assentament monàstic fins un indret molt proper amb aiguamolls, on existien diverses fonts (d’aquí el seu nom) i on s’hi van portar a terme obres de sanejament per fer el lloc més habitable, abans de començar les construccions.

El 1139 va començar la construcció de la nova església, edifici que ja es va poder consagrar el 1147. La construcció de les diverses dependències es va poder engegar gràcies al valuós mecenatge del bisbe Ebrard de Norwich, que es va retirar aquí.

Fontenay
Façana de l'església monàstica

Cistercencs

Fontenay
Fontenay

Fontenay
Porteria

Fontenay
Colomar

Ràpidament esdevingué un lloc d’una gran importància que va aplegar a favor seu una llarga sèrie de béns i beneficis. Hom diu que durant aquella època de puixança (segles XIII i XIV) s’hi aplegava una comunitat de tres-cents membres, comptant les granges i priorats dependents.

Fontenay
L'església

Fontenay
L'església

A partir del 1547 el centre va passar a estar governat per abats comendataris, nomenats pel rei i que es desentenien de la pròpia activitat monàstica. Va passar per una època de decadència, en aquest sentit, el 1777 es va haver de prohibir el joc, la cacera i l’entrada de dones al recinte monàstic. El 1790 els efectes de la Revolució provocaren el tancament definitiu del lloc i la sortida dels darrers monjos. Va passar per les mans de diversos propietaris; s’hi va instal·lar una fàbrica de paper, que va tenir activitat fins el 1903. Més endavant es van començar els treballs de conservació i restauració del lloc; el 1852 el monument va quedar protegit, declarant-lo Monument Historique i des del 1981 és Patrimoni de la Humanitat.

Fontenay
Retaule de pedra

Fontenay
Mare de Déu de Fontenay

El conjunt edificat és força important. L’església és de tres naus, amb creuer. Al sud es troba el claustre on s’hi obre la sala capitular i la sala dels monjos, a sobre de les quals es troba el dormitori.

Fontenay
Capçalera de l'església