Nièvre

Cercador contacte Facebook

Priorat de Saint-Agnan de Cosne
Prieuré Saint-Aignan de Cosne / S Anianus / Conada / Condida

Saint-Agnan
Saint-Agnan de Cosne

La fundació del priorat cluniacenc de Saint-Agnan fou impulsada pel comte de Chalon qui va demanar a Hug de Semur (abat de Cluny entre el 1049 i el 1109) la seva intervenció en aquest sentit. L’establiment del nou priorat es va fer després de fundació del priorat de La Charité (Nièvre) al voltant del 1060; una colònia de monjos va arribar des de l’abadia de Cluny (Saona i Loira) per ocupar una antiga església dedicada a Saint-Front fins aquell moment sota la dependència del bisbat d’Auxerre, en endavant, el nou priorat de Saint-Agnan va quedar vinculat a La Charité. A més de les dependències auxiliars del priorat en aquella època fundacional també es va edificar l’església, reedificada en part el 1745 després de de la caiguda del campanar el 1625 i de la nau el 1738.

Saint-Agnan
Detall de Cosne (La Nièvre à travers le passé, 1883)

Comanda de Biches
Commanderie de Biches

Biches
L'actual lloc de Biches

Comanda templera que més endavant va passar als hospitalers. Hom coneix que tenia una capella dedicada a Saint-Blaise. El comanador de Biches exercia l’alta i baixa justícia en el seu territori. El 1604 aquesta casa fou unida a la de Saussay (Essonne).

Biches
Comanda de Biches
Detall d'un mapa de Cassini de Thury (1759)

Priorat de Saint-Laurent de Béard
Prieuré de Saint-Laurent de Béard

Béard
Església del priorat de Béard

Es tracta d’una petit priorat cluniacenc fundat a mitjan del segle XII depenent de La Charité (Nièvre) la seva església fou desafectada arran de la Revolució.

Béard
Priorat de Béard

Abadia de Notre-Dame de Les Roches
Abbaye Notre-Dame des Roches / Rupes

Les Roches
Abadia de Les Roches

Monestir cistercenc fundat el 1137 gràcies a l’intervenció de Gibaud, senyor de Saint-Verain, i Hug de Montaigu, bisbe d’Auxerre. La primera comunitat va venir de l’abadia de Pontigny (Yonne) i el seu primer abat fou Godefroy de Toucy. El 1140 hi va arribar la comunitat de la canònica de Villegondon que s’havia fundat poc abans, convertint-se, doncs, en cistercenca. El 1567 la casa va quedar en ruïnes a causa de les guerres de Religió i la comunitat va haver de fugir temporalment. Va desaparèixer amb la Revolució i ara només es conserven algunes restes.

Filiació de Les Roches
Segons l'Originum Cisterciensium