Priorat de Notre-Dame de Semur / Col·legiata de Semur-en-Auxois
Collégiale de Semur-en-Auxois / Prieuré de Semur / Semuri / Sinemuri

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

Es tracta d’un priorat establert prop del castell de Semur entre els anys 1010 i 1038 impulsat per un senyor local, Girard de Semur (o Girard d’Arlebaud, potser el mateix personatge) plantejant una seriosa oposició amb l’antic priorat de Saint-Maurice pels drets parroquials, aquell priorat canonical estava situat al recinte del castell i depenia de Saint-Maurice d'Agaune (Valais, Suïssa). El 1065, el duc Robert I de Borgonya va finançar la construcció d’una nova església, una tradició infundada diu que ho va fer en expiació d’un assassinat. En aquest camp de la llegenda esmentar també que fins la Revolució es conservava en aquesta església l’anell del casament de la Mare de Déu, que tenia propietats miraculoses. El 1154, el papa Anastasi IV va atorgar a l’església del priorat de Notre-Dame el títol de parròquia el que va agreujar el conflicte entre els dos priorats en el que hi va haver d’intervenir el papa Alexandre III, el 1180 s'establia l'acord en el que Notre-Dame era la única parròquia de Semur.

Notre-Dame de Semur
Priorat de Notre-Dame de Semur
Ara col·legiata de Notre-Dame

Notre-Dame de Semur

Notre-Dame de Semur
Notre-Dame de Semur
Timpà de la porta dels Bleds (s XIII)

Notre-Dame va esdevenir un priorat de molta entitat, amb importants privilegis i que va gaudir de la generositat de la noblesa, particularment dels ducs de Borgonya. Durant el segle XV es van portar a terme obres de reparació i millora de l’església del segle XI que amb el pas del temps patia problemes estructurals. Durant el segle XVI el priorat es va veure afectat per un episodi de pesta el 1586 i un incendi el 1593 que, a més de l’església de Notre-Dame, també va afectar la vila. El 1739 el priorat es va secularitzar esdevenint una col·legiata i perdent la seva condició monàstica. El 1794 l’església es va convertir en temple de la Raó, el que va comportar la pèrdua parcial de la seva decoració, però el 1805 va recuperar el culte. Fou restaurada a partir de 1844 per Viollet-le-Duc.

Notre-Dame de Semur
Notre-Dame de Semur