Yonne

Cercador contacte Facebook

Jully
El castell de Jully-les-Nonnains
Carte générale de la France
(Cassini de Thury, 1758-59)
Bibliothèque nationale de France

En els primers anys de creació i expansió cistercenca, al voltant d’aquelles primeres cases on es van anar aplegant els fundadors de l’orde (Molesme, Cîteaux...) hi van arribar també les dones de les seves famílies, però no tenien cabuda dins dels monestirs, estrictament reservats als homes. Passava que quan un home ingressava en un monestir, podien venir acompanyats de les seves mullers, germanes i altres familiars. Per donar sortida a aquesta situació es va fer ús d’un lloc relacionat amb el monestir de Molesme, el castell de Jully (Yonne), propietat del comte de Bar.

El lloc es va adaptar mínimament per acollir aquelles dones format el que arribaria a ser un priorat femení depenent de Molesme, inicialment amb moltes limitacions en quant al seu funcionament en comparació amb el que seria una abadia, sobretot per la carència d’una regla específica i la limitació financera. La fundació va rebre el vistiplau del bisbe de Langres (el 1118) i del papa Eugeni III el 1145. La primera priora de la casa fou Elisabeth, cunyada de Bernat de Claravall, que va ocupar el càrrec entre el 1116 i c1130, la va succeir una germana de Bernat. Des d’aquest indret sortiria la primera comunitat fundadora de l’abadia de Tart (Costa d’Or). En el segle XV ja no tenia comunitat.

Sainte-Colombe de Saint-Denis-lès-Sens
(Yonne)