Monestirs de la
Bretanya
Abadia de Saint-Guénolé de Landévennec
< anterior Inici França Bretanya Finisterre següent >

Finisterre

Tradicionalment s’admet que aquest monestir fou fundat per sant Guénolé, personatge que caldria situar cronològicament entre els segles V i VI. Originari de Gal·les, després de la seva estada en diversos indrets de la Bretanya on es va formar, cap el 442 (o 480) es va establir a Landévennec on va fundar aquest monestir. D’aquell primer establiment no hi ha documentació però si que s’han trobat testimonis arqueològics de la seva existència durant el segle VI. Hom relaciona aquell primer establiment amb el llegendari rei Gradlon que tradicionalment s’ha considerat que fou enterrat a l’església del monestir. El 818 Lluís el Pietós va intervenir per introduir la Regla de Sant Benet a la comunitat de Landévennec, que fins aquell moment probablement seguia la de Sant Columbà, el canvi no degué fer-se amb facilitat i probablement no fou efectiu fins la seva refundació.

Landévennec
Landévennec

Prebenedictins

Landévennec
Gravat núm. 159 del Monasticon Gallicanum

Landévennec
Landévennec
Antic claustre

El 914 els monjos van deixar el monestir a causa d’una incursió normanda i es van refugiar a Montreuil (Pas de Calais) on s'establiren a l’abadia de Saint-Saulve (o Saint-Walloy, Pas de Calais), però el 936 van poder tornar a Landévennec per donar pas una nova època de vitalitat en la qual cal destacar l’activitat del seu escriptori d’on van sortir nombrosos manuscrits dels que es conserva una bona mostra. La decadència va arribar al segle XIV, en bona part a causa de la inestabilitat política del país, el lloc fou atacat i saquejat diverses vegades en els segles XIV i XV. El 1522 la casa va adoptar el règim comendatari, el que no va ajudar gens al seu redreçament. El 1636 l’abadia fou unida a la congregació de Saint-Maur que a mitjan d’aquell segle va procedir a la seva restauració. El 1781 fou suprimida aquesta abadia i la casa va quedar vinculada al bisbat, la Revolució arribava amb una comunitat residual i un cop sense activitat monàstica es va procedir a la venda dels béns; en endavant vindria la ruïna dels edificis i la desaparició de les seves pedres. El 1950 el lloc fou comprat per una comunitat benedictina que va aixecar una nova abadia al sud de l’antiga localització.

Landévennec
Nau de l'església