Centre-Val de Loira
Abadia de Beaulieu
La Trinité de Beaulieu-lès-Loches
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Indre i Loira següent >

Indre i Loira

El monestir benedictí de Beaulieu es va fundar a iniciativa de Folc III Nerra, comte d’Anjou entre el 987 i 1040. Durant la primera meitat del segle XI el comte havia ampliat la seva residència, un castell i palau, que tenia a Loches. Prop d’aquell castell de Loches es trobava el lloc de Beaulieu on el mateix comte Folc hi va fundar en una data indeterminada (cap el 1007) aquest monestir que va dotar de béns i beneficis. L’església del monestir s’hauria consagrat l’any 1010, dedicant-la a la Trinitat. El 1040 va morir a Metz el comte fundador, de retorn d’un viatge a Terra Santa i el seu cos fou enterrat a Beaulieu.

Beaulieu
L'abadia de Beaulieu

Beaulieu
Abadia de Beaulieu

Beaulieu
Abadia de Beaulieu

Després d’una llarga època de prosperitat i ja en el segle XIV, la inestabilitat causada per la guerra dels Cent Anys va afectar directament la regió i aquesta casa, el 1412 l’abadia fou saquejada i incendiada i mai va poder recuperar la prosperitat perduda. No va ajudar la recuperació l’arribada del règim comendatari ni les guerres de Religió (s XVI). El 1662 s'hi va introduir la congregació de Saint-Maur que va mantenir l’activitat monàstica a Beaulieu fins la Revolució, quan la casa fou suprimida. Actualment resta una part de l’església del monestir i altres restes de construccions d’època posterior. Al claustre hi havia una cisterna que estava rematada per una torre piramidal de l’època fundacional, que també es va perdre.

Beaulieu
Dibuix de Louis Boudan, 1699