Centre-Val de Loira
Abadia de Saint-Pierre de Bourgueil
Abbaye Saint-Pierre de Bourgueil / S. Petrus Burguliensis
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Indre i Loira següent >

Indre i Loira

Aquesta abadia existia ja el 990, quan Emma de Blois (c950-1003) esposa del comte Guillem II de Poitiers i d’Aquitània li va fer una donació. Tradicionalment s’ha considerat aquest acte com el de la seva fundació i que s’hauria fet sobre un priorat benedictí que existia, al menys, des del 977. La comtessa va proveir el lloc de béns i rendes per assegurar el seu manteniment. La primera església fou beneïda el 1001 i gràcies a la prosperitat de la casa es va reedificar el 1246 i un altre cop el 1293 però aquest darrer edifici va quedar greument afectat a causa d’un incendi l’any 1361 i es va reconstruir novament (es va consagrar el 1418) tot i que altres incidències la van tornar a afectar en diverses ocasions amb el pas del temps (1433, 1612, 1637...).

Bourgueil
L'abadia de Bourgueil

Bourgueil
Abadia de Bourgueil
L'antic celler

Bourgueil
Abadia de Bourgueil
Portal

Un dels personatges més coneguts vinculats amb l’abadia fou Baudri de Borgueil, abat entre el 1089 i 1107 data en que va deixar el càrrec i fou nomenat bisbe de Dol. Fou cronista de la seva època, entre altres obres va escriure sobre la primera Croada i també la vida de Robert d’Arbrissel, contemporani seu. La riquesa econòmica de la casa era considerable, disposava de moltes possessions i mantenia un llarg nombre de priorats distribuïts en diòcesis diverses. El 1630 hi fou introduïda la reforma de la congregació de Saint-Maur. Va mantenir-se fins la Revolució, el 1791 el lloc fou venut. Les construccions i dependències monàstiques han estat modificades molt profundament i s’han perdut en bona part, l’església inacabada (només es va aixecar fins el transsepte) es va enderrocar. Hi destaca el celler del segle XIII. El lloc ha estat parcialment ocupat per l’Ordre des sœurs de Saint-Martin de Bourgueil.

Bourgueil
Detall d'un dibuix de Louis Boudan, 1699