Centre-Val de Loira
Canònica de la Madeleine de Châteaudun
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Eure i Loir següent >

Eure i Loir

La tradició situa la fundació d’aquesta canònica en una època molt reculada, la mateixa església passa per haver estat fundada per sant Aventin, bisbe de Chartres (mort el 528). També s’ha volgut vincular la fundació amb Carlemany, el que explicaria la representació d’aquest personatge, entre altres, en una galeria amb diverses escultures que es trobava a la façana i que es va perdre amb la Revolució. El cert és que la canònica no és coneguda com a tal fins el 1131, tot i que l’església sembla que sigui molt anterior, amb l’advocació de Notre-Dame i que fins aquell moment seria la seu d’una col·legiata secular. L’abadia hauria estat fundada per Teobald IV, comte de Châteaudun (1102-1152), fundació que va confirmar el 1131 el papa Innocenci II.

Châteaudun
La Madeleine de Châteaudun

Agustinians

Châteaudun

Châteaudun

Cap el 1461 l’abadia va patir un incendi i potser a causa d’això, el 1522 bona part de l’església va quedar en ruïnes. El 1536 la casa fou posada sota el règim de comenda, el que va conduir a un relaxament important dels costums, de manera que el 1573 es va acordar la seva submissió a Saint-Victor de París. El 1634 fou reformada i va entrar a formar part de la congregació de França. El 1692 va caure en ruïna un dels pilars de l’església en el decurs d’una celebració religiosa, encara un incendi va afectar el monestir el 1698 i una altra vegada el 1723 en el gran incendi de la ciutat de Châteaudun. Les dependències van quedar en ruïnes i el 1731, a causa del perill, l’església fou clausurada i el culte traslladat a la col·legiata de Saint-André.

Châteaudun
Escut de l'abadia de la Madeleine
Armorial général de France (1697-1709)
Bibliothèque nationale de France

El 1734 es van portar a terme les necessàries obres de restauració de l’església. Amb penes i treballs la casa es va mantenir fins la Revolució; el 1793, ja sense comunitat, fou saquejada. Durant la primera meitat del segle XIX es van portar a terme importants obres de restauració de l’església, encara en perill de ruïna. Però el 1870 el lloc fou bombardejat i novament van quedar afectades les seves estructures. Les restauracions i recerques arqueològiques es van allargar fins el segle XX.

Châteaudun
Façana, abans de la Revolució