Centre-Val de Loira
Abadia de Notre-Dame de Coulombs
< anterior Inici França Centre-Val de Loira Eure i Loir següent >

Eure i Loir

Aquesta abadia hauria estat fundada en data indeterminada pels senyors de Nogent, Hug el Gran la va donar al comte Hug de Blois (?-986) i després va passar a mans del seu nebot i hereu, Roger I de Blois (mort el 1022). Aquest va trobar la casa arruïnada a causa de les invasions normandes i la va reconstruir, dotar econòmicament i li va aportar una comunitat provisional de clergues seculars. A la seva mort, el seu hereu, Odolric, va fer reconstruir l’església, que es va mantenir en bona part fins la Revolució i que encara conserva alguns elements. També hi va introduir una comunitat regular de monjos, el seu primer abat fou Berenguer (1026). El 1071 va participar en la fundació de l’abadia d’Ivry (Eure), fins el 1224 nomenava el seus abats.

Coulombs
El claustre de Coulombs
Ara al recinte de l'antiga abadia de Josaphat

Coulombs
Capitells del claustre de Coulombs

Coulombs
Portal de l'església encara in situ
Dibuix publicat a Histoire de l'abbaye de Coulombs

L’abadia va patir els efectes de la guerra dels Cent Anys durant la primera meitat del segle XV, això la va portar a la ruïna i decadència, de manera que el 1441 fou unida a l’abadia femenina de Sainte-Gemme, també en profunda decadència. Després de la restauració, el 1530 es procedia a la consagració de l’església abacial renovada. Però en els anys 1562, 1568 i 1592 va tornar a ser víctima de la guerra, amb ocupacions, saquejos i fugida de la comunitat. El 1648 es va començar a introduir la reforma de la congregació de Saint-Maur, no sense l’oposició de la comunitat.

Notre-Dame de Josaphat
Escut de Coulombs
Segons l'Armorial général de France (1697-1709)
Bibliothèque nationale de France

El 1686 va començar l’obra de construcció de l’aqüeducte de Maintenon que havia de portar aigua a Versalles i l’abadia de Coulombs es va destinar a hospital per atendre els obrers, motiu pel qual la comunitat fou expulsada de l’abadia. L’any següent l’obra es va abandonar i els monjos van recuperar la seva casa fent front a les noves despeses per la reparació dels greus desperfectes causats. El 1790 el monestir fou suprimit arran de la Revolució. Després es van enderrocar l’església i les altres dependències, encara hi ha algunes restes in situ, una part del claustre es va traslladar a l’antiga abadia de Notre-Dame de Josaphat.

Notre-Dame de Coulombs
Gravat núm. 55 del Monasticon Gallicanum